Wesley - onze topsommelier aan de kust - in het nieuws

Afgestudeerd in 1998 als Maître d’Hôtel aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, kreeg hij op stages de microbe van de wijn te pakken. Op stage als rangkelner, in het voorma­lig sterrenrestaurant De Snippe in Brugge, leerde hij de knepen van het vak van Norbert Vanmoortel. Na zijn studies werkte hij verder en behaalde naderhand zijn diploma als Sommelier. Als veelbelovend wijnliefhebber scoorde hij meteen hoog op de nationale en internationale wijnwedstrijden. Hij haalde brons op de prestigieuze wedstrijd Eerste Sommelier van België Prosper Montagné, Beste Sommelier van België komend van de Belgische Sommeliersgilde, internationale wedstrijd Trophée Ruinart Europe, zilver op de WOSA World Sommelier Cup en onder ander – vorig jaar nog – tweede beste Sommelier of the Year Limburg: Wesley NOË.

STER TUSSEN DE STERREN

Het lag voor de hand dat het wijnwonder Wesley Noë gegeerd werd binnen de horecasector. Mede door zijn status als jonge en succesvolle sommelier kwam hij in diverse sterrenhuizen terecht. “Van wijlen Omer Easton, toenmalig topwijnmeester in het gere­nommeerde hotel-restaurant Die Swaene in Brugge, leerde ik de finesse van het vak. Ik zal hem altijd in mijn hart dragen”, stelt Wesley Noë.

Nadien stond Wesley in de zaal bij driesterrenchef Geert Van Hecke in De Karmeliet, schonk de beste wijnen bij Wim Vandamme in het gelijknamige toprestaurant Maison Vandamme in Zeebrugge, stond drie jaar met succes in de zaal van de familie Pankert in Zur-Post, Sank-Vith in de Ooskantons en ontkurkte de heerlijkste wijnen onder andere ook bij Danny Horseele in diens voormalig tophuis ’t Molentje in Zeebrugge. Wesley Noë, duidelijk een echte ster tussen de sterren.

BAETEN VINOPOLIS

Als vader met een leuk gezin met vier spruiten Axel, Amber, Emiel en Brecht wogen de avonduren sterk door. “Het gezinsleven was hierop wel afgesteld, maar uiteraard niet optimaal. Plots kreeg ik de kans om voor de gerenommeerde wijnhandel BAETEN – VINOPOLIS uit Maaseik te gaan werken. Dit werd een meeval­ler. Onder de leiding van sales manager Raf Baeten en zijn zus Michèle Baeten kon ik me spoedig inleven in mijn nieuwe taak: verkoop van wijntap systemen voor de horeca. Helemaal anders dan in de zaal van toprestaurants. Geen nood, mijn wijnbagage hielp mij uiteraard. In het begin was het wat aftasten, na altijd met flessen gewerkt te hebben. Intussen hebben we samen met Raf Baeten een mooi portfolio uitgewerkt waar we echt trots op zijn. Intussen bouwen we mooie wijnkaarten uit en tellen we naderhand al 1.250 tapsystemen in België. We gaan alleen voor het beste”, vertelt de glunderende topsommelier Wesley Noë.

MONTELVINO

Een van de absolute toppers van BAETEN VINOPOLIS is het gamma van Montelvino. Als familiebedrijf draagt het BAETEN-TEAM dan ook graag geselecteerde wijnen van familiebedrijven in het hart. Wesley Noë vertelt er alles over: Montelvini is ons exclu­sief merk van Prosecco en Spumante, exclusief voor de Benelux. De Montelvini bubbels zijn afkomstig van de Montelstreek. De wijngaarden bevinden zich in de regio Zuitere (land van de uilen, de uil van Montelvino staat ook voor symbool van kennis, wijs­heid en traditie). De familie Serena maakt als meer dan 130 jaar wijnen met respect voor het ecosysteem. Toppers zijn alvast de Promosso Frizzante, Promosso Spumante Extra Dry, Promosso Spumante Rosé Brut, Promosso Spumante Rosso Dolce, de Master Prosecco Brut en het paradepaardje de Serenitatis Prosecco Asolo Extra Brut.

RESTAURANT DA SERGIO

Al meer dan 40 jaar zwaait de familie Maes met Chef Patrick en zaalmeester Benny de plak in restaurant De Sergio, Vissersstraat 58 in Blankenberge. Chef Patrick verwent de lekkerbekken met een typische Italiaanse en Franse keuken in een optimale verhou­ding prijs-kwaliteit. Op de kaart, voor ieder wat wils met de osso-bucco als trekpleister en een waslijst visbereidingen om U tegen te zeggen. Uiteraard zijn de pizza’s en pasta’s nooit ver weg. Ook de wijnkaart staat bol van de heerlijke flesjes, met daarbij een ruim gamma Montelvini, aansluitend het tapsysteem Baeten Vinopolis. Dat alles als een ode aan Papa Sergio, uit het Italiaanse Trieste. Meer info: 050 41 29 27. Gesloten op woensdag & donderdag.

WIJN & GERECHT

Om het woord bij de daad te plaatsen tovert Chef Patrick een heerlijke schotel Kabeljauw met scampi, funghi en pasta uit de oven. Topsommelier Wesley Noë is in zijn nopjes en schuift hierbij graag een op temperatuur gekoelde Serenitatis Prosecco Asolo Extra Brut van het huis Montelvini op tafel. “In het glas is deze grote prosecco een pareltje, een mooie mousse terwijl de bubbels lang in het glas blijven. In de neus florale accenten, in de mond vol en fruitig, met natuurlijke elegantie, typisch voor de Glera-druif. Een ster onder de prosecco’s”, besluit de genietende Wesley Noë.

Wesley Noë – 0495 22 20 73 en flanders@baetenvinopolis.be

Georges Keters - De Boarebreker

Deel dit artikel