Baeten Vinopolis van A tot Z
Alles in eigen beheer

...van wijnboer

De wijn wordt rechtstreeks aangekocht bij een vaste selectie van wijnboeren. Wekelijks wordt de wijn geleverd in een tank-vrachtwagen van 260 hectoliter, dit resulteert in zo’n 1,2 miljoen liter per jaar. Bij aankomst in Maaseik wordt de wijn meteen grondig gecontroleerd op kwaliteit. Vervolgens geconditioneerd in vaten, met een rotatie van 3 maanden. Hierdoor is de wijn steeds zeer vers. 

  

Tijdens de kwaliteitscontrole wordt het koolzuur- en sulfietgehalte gecorrigeerd naar het gewenste niveau door een chemische- en smaakanalyse. Na goedkeuring is de wijn klaar voor afvulling. Dagelijks worden de vaten gevuld op onze automatische afvullijn. Met een capaciteit van 1 vat per minuut, resulteert dit in zo’n 400 vaten per dag.

Eigen afvullijn in Maaseik zorgt voor flexibiliteit en kwaliteit

De (geretourneerde) vaten worden op de rolband geplaatst en worden in een 1e fase leeggedrukt, gespoeld en langs de buitenkant gewassen. Na deze voorspoeling worden de vaten aan de binnenkant met zeep en zuur gespoeld. Vervolgens worden de vaten nogmaals met heet water gespoeld en daarna gesteriliseerd. Dit om er zeker van te zijn dat er geen resten meer aanwezig zijn en de vaten volledig gereinigd en gesteriliseerd zijn. In laatste instantie worden de vaten terug afgekoeld met CO2 zodat de wijn niet op hoge temperatuur in de vaten wordt gepompt. Tot slot worden de vaten gevuld met wijn, gelabeld en zijn ze klaar voor transport.

  

De door Baeten geselecteerde vaten zijn van roestvrij staal. Onze vaten gebruiken dezelfde stijgbuis als een biervat. De buitenwand is bekleed met rubber om temperatuurschommelingen op te vangen en om het vat te beschermen. Na het afvullen zijn de vaten klaar voor gebruik. Het afvullen, het testen en het transport gebeurt met eigen personeel en eigen materiaal om zo een hoge kwaliteit en service te kunnen garanderen.

  

...tot wijn in vaten